071-888 40 30
Bellen
06 121 498 05
WhatsApp

Meest gestelde vragen over snellezen.

19 november 2019

Ik heb een hekel aan lezen
Ik zie veel mensen die nooit een boek lezen omdat het gewoon te langzaam gaat. Hierdoor gaan je hersenen zich vervelen tijdens het lezen en raak je snel afgeleid. Lees hier tips om direct sneller te lezen en je hersenen beter te benutten.

Waarom lees ik niet? Ik vind lezen niet leuk?
Het lezen zelf kost je te veel tijd en moeite. Wellicht dwaal je constant af tijdens het lezen. Dit zegt helemaal niks over je intelligentie en of je IQ. Het is belangrijker om lezen makkelijker te maken door de tekst bijvoorbeeld aan te wijzen. Hierdoor ben je sneller klaar met lezen en moet je brein harder werken. Hierdoor is er ook minder ruimte in je brein voor afleiding tijdens het lezen.

Ik val in slaap tijdens het lezen.
Dat gebeurt vaak en heeft deels met je interesse in het onderwerp te maken. Dit verklaart niet alles. Zittend lezen in gewoon niet actief. Zitten belemmerd de bloedsomloop en je insuline raakt in de war waardoor je hersens slaperig worden en minder functioneren. Wat mij betreft is staand lezen de oplossing. Veel actiever en je valt zeker niet in slaap:-)


Ik lees nooit een boek.
Jammer en heel herkenbaar. Ik las vroeger ook nooit. Lezen ging bij mij veel te langzaam waardoor ik snel mijn aandacht en interesse verloor. Met wat aanpassingen kun je al snel je leessnelheid verbeteren waar door lezen ook leuker wordt. Lees hier 12 tips om direct je leessnelheid te verhogen.

Lezen duurt te lang.
Bij traditioneel lezen bepalen je ogen je leessnelheid. Voor je ogen is het lastig om tempo en positie te houden. 30% van je aandacht gaat direct verloren aan het positioneren. Dit kan je makkelijk oplossen door met een pen de tekst aan te wijzen. Hierdoor lees je direct sneller en moet je brein ook harder werken om het lezen bij te houden. Hierdoor is er minder ruimte voor afleiding tijdens het lezen, herkenbaar?

Mijn vriendin leest veel sneller.
Er zitten grote verschillen in leessnelheid tussen personen. Dit heeft te maken met:
 • het tijdstip van de dag;
 • interesse;
 • voorkennis;
 • opleiding
 • doel
 • hoeveel details je er uit wilt halen.
Het helpt om vooraf na te denken waarom je iets leest dus wat je er mee gaat doen. Dan weet je ook gelijk hoeveel energie je in het onthouden van de details moet stoppen of dat de grote lijnen al genoeg zijn. 

Ik onthoud niet wat ik heb gelezen?
Lezen is de minst effectieve manier van leren daarom onthoud je ook weinig van wat je leest. Leren is filteren en de belangrijke details nogmaals actief te herhalen. Onderstreep daarom altijd belangrijke highlights in de tekst. Bekijk de highlights nogmaals of maak er een mindmap van. Vertellen is de beste manier van leren. Vertel aan een bekenden wat je hebt gelezen aan de hand van de highlights. Je zal jezelf verassen en het is leuk om te doen, ook voor de luisteraar!

Ik heb het gevoel dat ik langzaam lees.
Langzame lezers hebben vaak ook moeite om hun aandacht bij de tekst te houden. Vergelijk dit met autorijden in de file. Als je langzaam rijd heb je minder aandacht nodig voor de weg en pak je eerder even je telefoon.... Je kunt hier je leessnelheid testen. Dan weet je direct hoe je ervoor staat. 
 
Ik dwaal snel af tijdens het lezen.
Dit komt omdat je te langzaam leest daarom heeft je brein nog ruimte voor afleiding en verlies je snel je concentratie tijdens het lezen. Door je leestempo te verhogen gebruik je een groter gedeelte van je brein en ben je minder snel afgeleid tijdens het lezen. Lees hier tips om effectiever te lezen
 
Hoe lang kun je effectief lezen?
Gebaseerd op de theorie achter de Pomedorie techniek kunnen je hersenen ongeveer 20 minuten effectief lezen. Dan ga je andere eiwitten aanmaken en wordt veel minder effectief. Richt een leesplek in zonder telefoon, wifi, laptop, herrie en probeer eens 20 minuten met onverdeelde aandacht te lezen. Je zal jezelf verassen.

Helpt snellezen bij dyslexie bij volwassen.
Dyslexie is een leesprobleem wat helaas ook veel voorkomt bij volwassen. Niet altijd bekend omdat er vroeger minder aandacht was voor dyslexie. Toch is een trage leessnelheid erg vervelend bij een studie of in het werk. Het belemmerd je onnodig. Snellezen helpt heel goed bij dyslexie omdat je de tekst leert aanwijzen wat het leesproces makkelijker maakt. Verder ga je tekst meer beeldend lezen en minder verklanken. Juist in het verklanken van woorden treed dyslexie op want lezen is lastig maar als dezelfde tekst wordt voorgelezen kun je het moeiteloos volgens. Lees hier meer informatie over onze privé training bij dyslexie.

 


In de cursus snellezen en mindmappen draait het om begrijpend snellezen. Je leert technieken hoe je doelgericht en met focus een tekst sneller kunt lezen en hoe je deze informatie goed begrijpt en beter onthoudt d.m.v. geheugentechnieken. 
 • Minimaal verdubbeling leessnelheid
 • Meer focus en concentratie
 • Kleine groepen van maximaal 10 deelnemers
 • Veel verschillende locaties, zoals Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Eindhoven, Groningen
 • Kosten: 325,- (excl. btw, incl. lunch, cursusmateriaal, certificaat en ondersteuning na de training)
 • Inclusief tevredenheidsgarantie op de training en 20 minuten live coaching achteraf. 

Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften. Zij gingen je reeds voor: OR-leden, juristen, accountants en artsen.
 • Op maat voor jouw branch
 • Vakliteratuur snellezen en begrijpen
 • De trainer komt naar jou toe op een gewenst tijdstip
 • Kosten: 1375,- (excl. btw, incl. lunch, cursusmateriaal, certificaat en ondersteuning na de training)
 • Inclusief unieke tevredenheidsgarantie
 
Ervaring leert dat je in deze intensieve cursus net zoveel bereikt als in de 1 daagse cursus snellezen en mindmappen. Het programma is helemaal voor jou op maat, je krijgt maximale 1 op 1 aandacht van de trainer en de mogelijkheid om de technieken tussen de trainingen door te oefenen in je eigen boeken.

 

Het is mogelijk om de eerste online les te volgen als ‘proefles’. Als het bevalt, wat ik zeker verwacht, maken we de training af en anders stoppen we ermee. Hier zijn dan geen kosten aan verbonden. 

 • 1 op 1 (trainer en deelnemer zien en horen elkaar)
 • 3 x digitale live sessie met de trainer (3 x 60 minuten)
 • Kosten: 325 euro
 
In deze tijd waarin we veel informatie tot ons krijgen, is snellezen een must! In onze training snellezen & mindmappen leer je begrijpend snellezen. Niet alleen leer je technieken hoe je gemotiveerd, doelgericht en met aandacht een OR-stukken snel kunt lezen, je leert ook hoe je deze informatie goed onthoudt, begrijpt en kunt toepassen.
 • Minimaal twee keer sneller lezen
 • Snellezen vanaf de iPad of beeldscherm
 • OR stukken sneller en beter verwerken én begrijpen
Snellezen helpt bij dyslexie! Na een privecursus snellezen lezen deelnemers gemiddeld drie keer sneller, onthouden de informatie beter en zijn minder snel afgeleid. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker. We zien vaak mooie resultaten bij cursisten met dyslexie, maar niet altijd. Het is goed om vooraf even telefonisch contact te hebben. Aan de hand van een aantal vragen kunnen we dan een eerlijk advies geven.
 • Sneller en met meer focus lezen
 • Minder afleiding tijdens het lezen
 • 1 op 1 (trainer en deelnemer zien en horen elkaar)
 • 3 x digitale live sessie met de trainer (3 x 60 minuten)
In onze workshop snellezen draait het om begrijpend snellezen. In overleg en afhankelijk van de tijd leer je technieken hoe je gemotiveerd, doelgericht en met aandacht een tekst snel kunt lezen.
 • Minimaal twee keer sneller lezen
 • Snellezen vanaf papier en beeldscherm/iPad
 • De informatie sneller en beter verwerken, begrijpen én onthouden
In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In onze training snellezen en mindmapping leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad. Niet alleen leer je technieken hoe je gemotiveerd, doelgericht en met aandacht raadstukken snel kunt lezen, je leert ook hoe je deze informatie goed onthoudt en begrijpt.
 
Wij hebben deze training o.a. gegeven aan raadsleden van:
 • Gemeente Hollands Kroon
 • Gemeente Baarn
 • Gemeente Leeuwarden
 • Gemeente Oltambt
In de training snellezen en mindmappen leer je hoe je gemotiveerd, doelgericht en met aandacht benodigde artikelen kunt lezen, onthouden én begrijpen. Tijdens de training besteden we ook veel aandacht aan hoe je de onderzoeksvraag, artikelen en onderzoeksresultaten effectief naar een rapport of behandelplan vertaalt. Arts-assistenten van het Antonius Ziekenhuis, UMC en GGZ Delfland zijn je al voorgegaan. 
 
Als een incompany training niet lukt, kun je individueel nagenoeg dezelfde resultaten boeken in de open training snellezen en mindmappen. In deze training ga je de technieken van het snellezen en mindmappen direct toepassen op eigen onderzoeksartikelen.
 
 
 
 

 

Meest gestelde vragen over snellezen.

19 november 2019

Ik heb een hekel aan lezen
Ik zie veel mensen die nooit een boek lezen omdat het gewoon te langzaam gaat. Hierdoor gaan je hersenen zich vervelen tijdens het lezen en raak je snel afgeleid. Lees hier tips om direct sneller te lezen en je hersenen beter te benutten.

Waarom lees ik niet? Ik vind lezen niet leuk?
Het lezen zelf kost je te veel tijd en moeite. Wellicht dwaal je constant af tijdens het lezen. Dit zegt helemaal niks over je intelligentie en of je IQ. Het is belangrijker om lezen makkelijker te maken door de tekst bijvoorbeeld aan te wijzen. Hierdoor ben je sneller klaar met lezen en moet je brein harder werken. Hierdoor is er ook minder ruimte in je brein voor afleiding tijdens het lezen.

Ik val in slaap tijdens het lezen.
Dat gebeurt vaak en heeft deels met je interesse in het onderwerp te maken. Dit verklaart niet alles. Zittend lezen in gewoon niet actief. Zitten belemmerd de bloedsomloop en je insuline raakt in de war waardoor je hersens slaperig worden en minder functioneren. Wat mij betreft is staand lezen de oplossing. Veel actiever en je valt zeker niet in slaap:-)


Ik lees nooit een boek.
Jammer en heel herkenbaar. Ik las vroeger ook nooit. Lezen ging bij mij veel te langzaam waardoor ik snel mijn aandacht en interesse verloor. Met wat aanpassingen kun je al snel je leessnelheid verbeteren waar door lezen ook leuker wordt. Lees hier 12 tips om direct je leessnelheid te verhogen.

Lezen duurt te lang.
Bij traditioneel lezen bepalen je ogen je leessnelheid. Voor je ogen is het lastig om tempo en positie te houden. 30% van je aandacht gaat direct verloren aan het positioneren. Dit kan je makkelijk oplossen door met een pen de tekst aan te wijzen. Hierdoor lees je direct sneller en moet je brein ook harder werken om het lezen bij te houden. Hierdoor is er minder ruimte voor afleiding tijdens het lezen, herkenbaar?

Mijn vriendin leest veel sneller.
Er zitten grote verschillen in leessnelheid tussen personen. Dit heeft te maken met:
 • het tijdstip van de dag;
 • interesse;
 • voorkennis;
 • opleiding
 • doel
 • hoeveel details je er uit wilt halen.
Het helpt om vooraf na te denken waarom je iets leest dus wat je er mee gaat doen. Dan weet je ook gelijk hoeveel energie je in het onthouden van de details moet stoppen of dat de grote lijnen al genoeg zijn. 

Ik onthoud niet wat ik heb gelezen?
Lezen is de minst effectieve manier van leren daarom onthoud je ook weinig van wat je leest. Leren is filteren en de belangrijke details nogmaals actief te herhalen. Onderstreep daarom altijd belangrijke highlights in de tekst. Bekijk de highlights nogmaals of maak er een mindmap van. Vertellen is de beste manier van leren. Vertel aan een bekenden wat je hebt gelezen aan de hand van de highlights. Je zal jezelf verassen en het is leuk om te doen, ook voor de luisteraar!

Ik heb het gevoel dat ik langzaam lees.
Langzame lezers hebben vaak ook moeite om hun aandacht bij de tekst te houden. Vergelijk dit met autorijden in de file. Als je langzaam rijd heb je minder aandacht nodig voor de weg en pak je eerder even je telefoon.... Je kunt hier je leessnelheid testen. Dan weet je direct hoe je ervoor staat. 
 
Ik dwaal snel af tijdens het lezen.
Dit komt omdat je te langzaam leest daarom heeft je brein nog ruimte voor afleiding en verlies je snel je concentratie tijdens het lezen. Door je leestempo te verhogen gebruik je een groter gedeelte van je brein en ben je minder snel afgeleid tijdens het lezen. Lees hier tips om effectiever te lezen
 
Hoe lang kun je effectief lezen?
Gebaseerd op de theorie achter de Pomedorie techniek kunnen je hersenen ongeveer 20 minuten effectief lezen. Dan ga je andere eiwitten aanmaken en wordt veel minder effectief. Richt een leesplek in zonder telefoon, wifi, laptop, herrie en probeer eens 20 minuten met onverdeelde aandacht te lezen. Je zal jezelf verassen.

Helpt snellezen bij dyslexie bij volwassen.
Dyslexie is een leesprobleem wat helaas ook veel voorkomt bij volwassen. Niet altijd bekend omdat er vroeger minder aandacht was voor dyslexie. Toch is een trage leessnelheid erg vervelend bij een studie of in het werk. Het belemmerd je onnodig. Snellezen helpt heel goed bij dyslexie omdat je de tekst leert aanwijzen wat het leesproces makkelijker maakt. Verder ga je tekst meer beeldend lezen en minder verklanken. Juist in het verklanken van woorden treed dyslexie op want lezen is lastig maar als dezelfde tekst wordt voorgelezen kun je het moeiteloos volgens. Lees hier meer informatie over onze privé training bij dyslexie.

 

Waarom Effectivitijd

 • Enthousiast & professioneel
 • Duidelijk voorstel op maat
 • Unieke tevredenheidsgarantie
 • Veel bruikbare tips
 • Oefenen met eigen boeken
 • Ook voor mensen met dyslexie
 • Na afloop 4 maanden follow-up
 • Centrale trainingslocatie
 • Ook bij jou op locatie
 • Kleine groepen max. 10 deelnemers

Trainingagenda

15 november
Aristo Amsterdam - Open cursus snellezen, mindmappen & onthouden
24 november
Aristo Eindhoven - Open cursus snellezen, mindmappen & onthouden
14 december
Aristo Utrecht Lunetten - Open cursus snellezen, mindmappen & onthouden
18 januari 2022
Aristo Amsterdam - Open cursus snellezen, mindmappen & onthouden
17 februari 2022
Aristo Eindhoven - Open cursus snellezen, mindmappen & onthouden

In de cursus snellezen en mindmappen draait het om begrijpend snellezen. Je leert technieken hoe je doelgericht en met focus een tekst sneller kunt lezen en hoe je deze informatie goed begrijpt en beter onthoudt d.m.v. geheugentechnieken. 
 • Minimaal verdubbeling leessnelheid
 • Meer focus en concentratie
 • Kleine groepen van maximaal 10 deelnemers
 • Veel verschillende locaties, zoals Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Eindhoven, Groningen
 • Kosten: 325,- (excl. btw, incl. lunch, cursusmateriaal, certificaat en ondersteuning na de training)
 • Inclusief tevredenheidsgarantie op de training en 20 minuten live coaching achteraf. 

Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften. Zij gingen je reeds voor: OR-leden, juristen, accountants en artsen.
 • Op maat voor jouw branch
 • Vakliteratuur snellezen en begrijpen
 • De trainer komt naar jou toe op een gewenst tijdstip
 • Kosten: 1375,- (excl. btw, incl. lunch, cursusmateriaal, certificaat en ondersteuning na de training)
 • Inclusief unieke tevredenheidsgarantie
 
Ervaring leert dat je in deze intensieve cursus net zoveel bereikt als in de 1 daagse cursus snellezen en mindmappen. Het programma is helemaal voor jou op maat, je krijgt maximale 1 op 1 aandacht van de trainer en de mogelijkheid om de technieken tussen de trainingen door te oefenen in je eigen boeken.

 

Het is mogelijk om de eerste online les te volgen als ‘proefles’. Als het bevalt, wat ik zeker verwacht, maken we de training af en anders stoppen we ermee. Hier zijn dan geen kosten aan verbonden. 

 • 1 op 1 (trainer en deelnemer zien en horen elkaar)
 • 3 x digitale live sessie met de trainer (3 x 60 minuten)
 • Kosten: 325 euro
 
In deze tijd waarin we veel informatie tot ons krijgen, is snellezen een must! In onze training snellezen & mindmappen leer je begrijpend snellezen. Niet alleen leer je technieken hoe je gemotiveerd, doelgericht en met aandacht een OR-stukken snel kunt lezen, je leert ook hoe je deze informatie goed onthoudt, begrijpt en kunt toepassen.
 • Minimaal twee keer sneller lezen
 • Snellezen vanaf de iPad of beeldscherm
 • OR stukken sneller en beter verwerken én begrijpen
Snellezen helpt bij dyslexie! Na een privecursus snellezen lezen deelnemers gemiddeld drie keer sneller, onthouden de informatie beter en zijn minder snel afgeleid. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker. We zien vaak mooie resultaten bij cursisten met dyslexie, maar niet altijd. Het is goed om vooraf even telefonisch contact te hebben. Aan de hand van een aantal vragen kunnen we dan een eerlijk advies geven.
 • Sneller en met meer focus lezen
 • Minder afleiding tijdens het lezen
 • 1 op 1 (trainer en deelnemer zien en horen elkaar)
 • 3 x digitale live sessie met de trainer (3 x 60 minuten)
In onze workshop snellezen draait het om begrijpend snellezen. In overleg en afhankelijk van de tijd leer je technieken hoe je gemotiveerd, doelgericht en met aandacht een tekst snel kunt lezen.
 • Minimaal twee keer sneller lezen
 • Snellezen vanaf papier en beeldscherm/iPad
 • De informatie sneller en beter verwerken, begrijpen én onthouden
In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In onze training snellezen en mindmapping leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad. Niet alleen leer je technieken hoe je gemotiveerd, doelgericht en met aandacht raadstukken snel kunt lezen, je leert ook hoe je deze informatie goed onthoudt en begrijpt.
 
Wij hebben deze training o.a. gegeven aan raadsleden van:
 • Gemeente Hollands Kroon
 • Gemeente Baarn
 • Gemeente Leeuwarden
 • Gemeente Oltambt
In de training snellezen en mindmappen leer je hoe je gemotiveerd, doelgericht en met aandacht benodigde artikelen kunt lezen, onthouden én begrijpen. Tijdens de training besteden we ook veel aandacht aan hoe je de onderzoeksvraag, artikelen en onderzoeksresultaten effectief naar een rapport of behandelplan vertaalt. Arts-assistenten van het Antonius Ziekenhuis, UMC en GGZ Delfland zijn je al voorgegaan. 
 
Als een incompany training niet lukt, kun je individueel nagenoeg dezelfde resultaten boeken in de open training snellezen en mindmappen. In deze training ga je de technieken van het snellezen en mindmappen direct toepassen op eigen onderzoeksartikelen.
 
 
 
 

 
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
OKE! Cookies toestaan