Snak je naar een beetje rust in je leven?

Tussen je werk, gezinsleven, sociale contacten en de sportschool door? Lees dan onderstaande 8 tips.

1. Check je mail op vaste tijden

Pling! Weer een mailtje binnen. Toch maar even kijken. Voordat je het weet ben je de hele dag alleen maar je mail aan het checken, beantwoorden en sturen. Niet doen! Doe dit maximaal 3 keer per dag. Het is even wennen in het begin, maar het geeft je veel meer rust.

2. Geef je dag structuur

Begin je dag bijvoorbeeld met je agenda. Handel je mail af en pleeg die belangrijke telefoontjes. Afspraken? Plan ze zoveel mogelijk op een vaste dag of dagdeel. Kijk bij je dagindeling wat voor jou het beste werkt. Ben je een ochtendmens? Doe dan de belangrijke en creatieve dingen in de ochtend. Plan overigens niet te strak, houd een beetje marge voor mogelijke ad hoc dingen. Een vaste dagplanning geeft overzicht en overzicht betekent rust.

3. Geef je afspraken inhoud

Nederlanders zijn echte vergadertijgers. Maar o, wat zijn ze vaak lang en ineffectief. Maak alleen afspraken als het echt nodig is, niet om even gezellig bij te kletsen. Ook leuk, maar doe dat in je vrije tijd. Skype is ook een goede optie als je ver moet reizen. En heb je een afspraak of vergadering? Houd dan je doel goed voor ogen. Wat wil je bereiken? Naar huis met een opdracht? Duidelijkheid over acties die ondernomen moeten worden? Afspraken maken wie wat doet?

4.  Geef jezelf een notitieboek cadeau

Ben jij fan van Evernote of een andere online notitie-app? Prima, maar een papieren notitieboekje is nog beter. Ja, het klinkt ouderwets. Maar het opschrijven werkt rustgevend. Je schrijft je hersenspinsels letterlijk van je af.

5. Trek je niets aan van negativiteit

Mensen die je blij maken, die je enthousiasmeren, die je ondersteunen. Dat soort mensen heb je nodig. Vermijd de doemdenkers en mensen die meteen zeggen ‘dat kan niet’. Denken hoe iets wél kan, daar gaat het om. Daar word je gelukkiger van.

6. Kom die stoel uit!

Ja, we weten het: zitten is het nieuwe roken. Zo slecht! En zitten doen we zoveel op kantoor. Waarom wissel je niet af met staand werken? Ga staan als je moet bellen, vergader staand (veel effectiever), loop even naar je collega in plaats van een mail te sturen. Als je in beweging bent, ben je creatiever, alerter en minder moet aan het eind van je werkdag.

7. Een goed bakje koffie en thee

Automatenkoffie is niet echt lekker. En de thee die uit zo’n automaat komt, smaakt naar koffie. Investeer in goede koffie, dat pept je veel meer op. En drink meer thee, van echt kokend water dan wel. Bij voorkeur groene thee en minder smaakjesthee. In die laatste zitten veel verborgen suikers in de vorm van ‘aroma’. Het is maar dat je het weet.

8. Eén ding tegelijk

Bellen, je mappen opbergen, ondertussen alvast je jas aan doen om naar die afspraak te gaan. Goed bezig, multitasker! Beter is om gewoon één ding tegelijk te doen. Wij mensen zijn nu eenmaal niet goed in meerdere dingen tegelijk doen, alhoewel we dat wel graag denken van onszelf. Je kunt maar één ding goed. Zit je in een kantoortuin? Afleiding door collega’s is groot. Doe oortjes in of zoek af en toe een stille kamer op.

Effectief met focus leren werken is onderdeel van onze trainingen snellezen en mindmapppen.

Onze cursussen snellezen

  • Cursus snellezen

    Open training

    9.3
    1 dag max. 10 4 aankomende data

    De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

  • Cursus snellezen

    Incompany

    9.3
    1 dag max. 10 certificaat

    Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

  • Cursus snellezen

    Voor de ondernemingsraad

    9.3
    1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

    Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

  • Cursus snellezen

    Voor raadsleden

    9.3
    3 uur max. 25 certificaat

    In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

  • Cursus snellezen

    Workshop

    9.3
    2 tot 4 uur max. 20 certificaat

    Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

  • Cursus snellezen

    Privétraining bij dyslexie

    9.3
    3 x 1 uur 1 op 1 certificaat

    Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.