Wil je een strakker lijf? Beter leren plannen?
Waarom we een doel voor ogen moeten hebben
In 1953 stelden onderzoekers van de Yale universiteit de volgende vraag aan een groep eindejaarsstudenten: ‘Welk doelstellingen heb je en heb je duidelijk beschreven hoe je ze wilt bereiken? Ter informatie, slechts 3 procent van de studenten antwoordden ‘ja’.
Dat is precies de kracht van doelen. Met een doel hebben we meer grip op onze eigen toekomst en ons leven. Ze geven ons hoop en richting.
Waar word je blij van?
Nu heeft iedereen wel een aantal doelen, variërend van de dag door zien te komen tot minister-president worden. Probleem is dat we van de meeste doelen ‘s ochtends niet vrolijk uit ons bed springen. Daarom hebben we zinvolle doelen nodig. Doelen die emotie oproepen, je een bepaald gevoel geven en het vuurtje in je aanwakkeren. De vraag is dan: ‘Waar word jij blij van, waar ga je echt voor?’
In vier stappen naar jouw ideale doel:
Stap 1. Schrijf het op
Schrijf je doelstellingen op. Letterlijk, op papier niet op je pc. Als je daadwerkelijk iets opschrijft, gaat het namelijk leven en krijgt het vorm. Tevens word je je bewuster van wat je nu hebt en waar je nu staat niet is wat je voor ogen hebt. Die vorm van ontevredenheid is wat we nodig hebben. Dat motiveert je om het anders te doen. Immers, als je lekker in je vel zit heb je geen reden om iets te veranderen. Maak daarom gebruik van dat ‘onbevredigende gevoel’ en houd dat voor ogen.
Stap 2. Maak duidelijk het WAAROM
Schrijf tot in detail op hoe je je doel wilt bereiken. Wat betekent dit voor jou? Welk gevoel roept het op? Hoe verandert het je leven? Als je dit beschrijft, krijg je een helder beeld van waarom je datgene wilt bereiken. En dat is veel belangrijker dan de uitkomst. Het gaat er bijvoorbeeld niet om dat er straks ‘directeur’ op je visitekaartje staat, maar veel meer om de persoon die je bent geworden en wat je hebt bereikt. Bovendien helpt een sterk ‘waarom-beeld’ je om door te gaan, vooral op de momenten dat je het misschien even niet meer ziet zitten.
Stap 3. Ga voor de volle 100 procent
Prima als je geen idee hebt hoe je je doel wilt bereiken. Prima om doelen te stellen waarvan je weet dat ze niet realistisch zijn. Waar het om draait, is dat je er 100 procent achter staat en er voor gaat. Als je er helemaal zeker van bent, gaat het je hoe dan ook lukken. Is het niet linksom dan is het wel rechtsom. En ook al zal je voor uitdagingen komen te staan, met de volle overtuiging kun jij ze aan!
Weet je waarom de meeste mensen opgeven? Ze focussen teveel op het resultaat en zeggen al snel ‘dat kan ik niet’ of ‘ik weet niet hoe’. Maar wat als je je niet druk hoeft te maken hoe je iets bereikt, maar zeker weet dat je het hoe dan ook zal bereiken? Stel je eens voor, dat verandert toch alles?
Stap 4. Oefen en herhaal
Oefening baart kunst zeggen we wel. En niet voor niets. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Dat is de kracht van herhaling. Doelen stellen en vervolgens er niet meer naar om kijken? Dat werkt niet. Mensen die ‘even snel denken het wel te kunnen bereiken’, slagen niet. Je doel halen vraagt focus en oefening.
Een paar voorbeelden:
- Wil je beter leren plannen? Begin dan met kleine stapjes en oefen net zolang tot dat goed gaat voordat je de volgende stap neemt.
- Meer diepte in je relatie? Investeer in een dagelijkse knuffel.