Namen onthouden. Wie worstelt er niet mee?

JP: Hallo, ik zal mij even voorstellen. Ik ben Jan-Peter Kruppen, accountant bij Van der Lee.
G: Oh, interessant. Ik ben Giel Beister, geen accountant maar webdesigner. Jij bent nog niet zo lang lid van deze club, toch?
JP: Nee, klopt. Sinds vorige maand pas.
G: Ok, veel nieuwe gezichten dus. En namen.
JP: Ja, zeker Gerard. Probeer ze te onthouden, lukt niet altijd.
G: Ik merk het. Ik heet trouwens Giel.
JP: Oh, sorry. Dacht dat je Gerard heette.
Zomaar een kort gesprekje. En meteen al in de fout. Geen lekker begin. Een beetje pijnlijk. Had je maar beter geluisterd…

Trucs om namen wel te onthouden

Gelukkig zijn er een paar simpele trucs om namen voortaan wel te onthouden. Waarom zou je namen onthouden? Ten eerste natuurlijk om bovengenoemde situatie te vermijden. Het onthouden van namen is niet alleen fijn voor jezelf. Je siert er de ander ook nog eens mee. Uit onderzoeken blijkt dat als mensen hun naam horen, ze alerter worden. Het voelt fijn als iemand zich je naam herinnert en noemt. Kijk maar eens naar invloedrijke sprekers. Zij doen niets anders dan namen van mensen noemen.

8 tips: Hoe onthoud je namen?

1. Luister actief & herhaal de naam

Als iemand zich voorstelt, luister actief en herhaal de naam hardop of in jezelf. Bijvoorbeeld: ‘Hallo Giel, leuk je te ontmoeten’. Of stel een vraag: ‘Werk je hier allang, Giel?’.
Overdrijf niet. Laat gewoon af en toe even de naam van je gesprekspartner vallen.

2. Moeilijke naam? Laat het spellen

Sommige mensen hebben namen die moeilijk uit te spreken zijn, laat staan te onthouden. Laat diegene zijn of haar naam spellen. Daarmee onthoud je de naam al beter.

3. Wissel visitekaartjes uit

Als je je net aan elkaar voorstelt, is het goed om meteen visitekaartjes uit te wisselen. Niet alleen hoor je de naam, je ziet het ook nog eens op papier. Herhaal de naam en lees het met aandacht.

4. Zet nieuwe mensen meteen in je contacten

Ook handig, als je iemand voor het eerst ontmoet zet zijn gegevens in je online contacten met nog wat extra informatie. Bijvoorbeeld waar hij vandaan komt, is hij getrouwd, kinderen, interesses etc. Door achteraf te herhalen en op de hoogte te blijven, onthoud je namen beter en heb je de volgende keer meteen een mooie eerste openingszin.

5. Maak een ezelsbruggetje

Gaat onthouden van namen niet vanzelf? Probeer dan de naam te koppelen een kenmerken van die persoon. Wat associeer je met de naam? Je ontmoet bijvoorbeeld Victor. Hij is verkoper in de telecombranche. Het trucje kan dan zijn Victor Verkoopt. Of wellicht doet Jan-Peter je denken aan Jan-Peter Balkenende vanwege zijn haar. Ezelsbruggetjes kunnen ook zijn liedjes waarin de naam van de ander voorkomt, een hobby/interesse, werk et cetera.

6. Zet de naam om in een beeld

Onthoud je gezichten beter dan namen? Dan ben je visueel ingesteld en is het handig om namen om te zetten in beelden. Deze beelden kunnen heel ver gezocht zijn, zolang je het maar kunt onthouden. Neem het gezicht van de ander ook goed in je op, wellicht associeer je de naam aan bepaalde uiterlijk kenmerken. Bijvoorbeeld Roos met de rode lippen, Gerard met grote oren, Peter met zijn puntschoenen.

7. Onthoud bewust

Zeg tegen jezelf: ik onthoud namen. Concentreer je en focus. Alles wat je met aandacht doet, gaat beter. Belangrijk, want tijdens bijeenkomsten en netwerkborrels is er veel afleiding en geroezemoes. Houd je aandacht bij je gesprekspartner! Als je een bewuste beslissing maakt om een beetje moeite te doen en het belangrijk te vinden om iemands naam te onthouden, dan ben je al een heel eind.

8. Maak er een sport van

Maak namen onthouden leuk. En probeer er steeds meer te onthouden als je ergens bent. Bedenk dat mensen zich gevleid voelen en je daardoor ook beter onthouden.

Onze cursussen snellezen

  • Cursus snellezen

    Open training

    9.3
    1 dag max. 10 2 aankomende data

    De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

  • Cursus snellezen

    Incompany

    9.3
    1 dag max. 10 certificaat

    Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

  • Cursus snellezen

    Voor de ondernemingsraad

    9.3
    1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

    Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

  • Cursus snellezen

    Voor raadsleden

    9.3
    3 uur max. 25 certificaat

    In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

  • Cursus snellezen

    Workshop

    9.3
    2 tot 4 uur max. 20 certificaat

    Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

  • Cursus snellezen

    Open training bij dyslexie

    9.3
    1 x 6 uur 1 op 1 certificaat

    Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.