Wist je dat snellezen ook helpt bij het beter onthouden wat je leest? Hier ontstaat nog veel onwetendheid over, want ik krijg regelmatig de vraag of je door snellezen niet teveel informatie mist. Maar dat is juist niet zo!

We kunnen wel 1000 woorden per minuut leren lezen

We hebben op de basisschool geleerd om hardop te lezen in je hoofd, woord voor woord. Daardoor kunnen we als volwassene niet sneller lezen dan we kunnen praten, ongeveer 250 woorden per minuut. Onze hersenen zijn in staat om wel 1000 woorden per minuut te lezen. Een groot deel van onze hersenen benutten we dus niet tijdens het lezen.

Lezen, maar niet opnemen

En weet je wat er daardoor gebeurt? Je raakt afgeleid tijdens het lezen en gaat aan andere dingen denken, zoals welke boodschappen moet ik nog halen, hoe laat zal ik gaan sporten, ik moet nog… Kortom, je leest maar neemt het niet op en je verdoet daarmee je tijd. Herkenbaar?

Hoe onthoud je dingen beter tijdens het lezen?

Je wilt natuurlijk weten hoe je dingen beter onthoudt tijdens het lezen. Door de technieken van het snellezen toe te passen en niet meer woord voor woord te lezen, heb je meer focus en raak je minder snel afgeleid. Ook ga je door snellezen beter verbanden zien in de tekst en de informatie beter onthouden doordat je beide hersenhelften gaat gebruiken.

Hoeveel informatie blijft hangen?

Maar heel eerlijk, om informatie blijvend te onthouden werkt ook snellezen onvoldoende. Een grote valkuil van lezen is dat je tijdens het lezen denkt dat je het wel weet en onthoudt. Dat is een vals gevoel omdat de informatie alleen is doorgedrongen in je kortetermijngeheugen. In ons kortetermijngeheugen blijft informatie niet zo lang hangen.

Alleen lezen is zonde van je tijd

Als je verder niks met de gelezen informatie doet, is lezen eigenlijk zonde van je tijd. Want na een dag weet je nog maar 50% en na een week 10% van de gelezen informatie. Je moet dus actief bezig zijn met de stof om dit te voorkomen. De geheugentechniek mindmappen is een goede manier om informatie blijvend te onthouden.

Cursus snellezen en mindmappen met tevredenheidsgarantie

Sneller leren lezen, focus tijdens het lezen en informatie blijvend onthouden is de rode draad tijdens onze 1-daagse cursus snellezen en mindmappen die we maandelijks organiseren in Aristo Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Mocht je twijfelen? We geven volledige tevredenheidsgarantie op onze cursus snellezen en mindmappen en lees vooral de reviews op onze training.

Onze cursussen snellezen

 • Cursus snellezen

  Open training

  9.3
  1 dag max. 10 4 aankomende data

  De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

 • Cursus snellezen

  Incompany

  9.3
  1 dag max. 10 certificaat

  Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

 • Cursus snellezen

  Voor de ondernemingsraad

  9.3
  1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

  Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

 • Cursus snellezen

  Voor raadsleden

  9.3
  3 uur max. 25 certificaat

  In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

 • Cursus snellezen

  Workshop

  9.3
  2 tot 4 uur max. 20 certificaat

  Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

 • Cursus snellezen

  Privétraining bij dyslexie

  9.3
  3 x 1 uur 1 op 1 certificaat

  Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.