Technieken die je helpen sneller te lezen

Zit je met de neus in de studieboeken? Heb je stapels rapporten op je bureau liggen die je moet lezen? Of boeken die je graag wilt lezen maar waar je niet aan toekomt? Dat zou het toch heel handig zijn als je een manier hebt om deze snel door te nemen. Zodanig dat je ook nog onthoudt wat je leest. Goed nieuws! Er zijn maar liefst 7 manieren waarop je sneller en beter kunt lezen. Geen tijdelijke foefjes, maar eenvoudige technieken die je echt helpen.

Sneller lezen op 7 manieren:

1. Gebruik je wijsvinger
Als je leest, bewegen je ogen mee. Automatisch. Om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Maar dat heen en weer gaan van je ogen, zorgt er ook voor dat je langzamer gaat lezen. Iedere keer moet je je namelijk opnieuw focussen.Dat los je op door te lezen met je wijsvinger of pen. Gewoon onder de regel meebewegen terwijl je leest. Het is even wennen. En in het begin gaat het misschien wat langzamer. Maar oefening baart kunst. En je zal merken dat je na een tijdje inderdaad sneller en dus effectiever leest. In plaats van je vinger, kun je trouwens ook een potlood of pen gebruiken.

2. Snellezen is controle, en geen snelheid
Het klinkt tegenstrijdig: snellezen gaat niet om steeds maar sneller te lezen. Zoveel mogelijk woorden in een minuut. Nee, het gaat om gecontroleerd lezen. Als je dat beheerst, kun je pas echt effectief snellezen. Dat is wat anders dan als een dolle door de tekst gaan.

Naast het gebruik van je vinger of potlood, gebruik je daarom ook je hand. Hiermee houd je je snelheid onder controle. Beweeg je je vinger sneller? Dan lees je sneller. Beweeg je het juist langzamer, dan vertraag je het. En juist deze controle zorgt ervoor dat je met meer aandacht leest en dus effectiever leest.

3. Lees vooral niet hardop
Misschien doe je het onbewust. Of je hebt het zo geleerd op school. Maar meelezen (hardop of in gedachten), is niet bevorderlijk voor je leessnelheid. Het kan wel handig zijn om een verhaal beter te begrijpen. Alleen is dzee zin prefcet te lzeen. En daarvoor hoef je niet ieder woord te begrijpen. Heb je ‘m door?

Als het je lukt om niet de woorden ‘uit te spreken’ als je leest, zal je zien dat het een stuk sneller gaan. Bovendien, als je je vinger gebruikt merk je al dat je een verhaal sneller doorhebt.

4. Lees actief
Wat wil je liever?  Vandaag iets lezen en het morgen vergeten? Of intensief  lezen en wat je leest onthouden? Lees je een roman, gewoon voor de ontspanning, dan mag je lekker passief lezen. Maar wat als je moet studeren? Kom dan in actie! Word nieuwsgierig en zoek naar antwoorden of oplossingen terwijl je leest. Stel jezelf vragen ‘Oh, waarom is dat zo?’. Voordat je begint, is het goed om te bepalen wat je wilt leren uit dat hoofdstuk. Dat zet je hersenen al op scherp.

Stop ook met denken terwijl je leest. Pas op het moment dat je iets interessants tegenkomt, stop je even en maak je een kleine notitie.

5. Rem op tijd af
Bij tip 2 heb je gelezen dat het niet gaat om zoveel mogelijk woorden te lezen in zo min mogelijk tijd. Nee, het gaat om gecontroleerd lezen. Als je door een boek of artikel ‘vliegt’, weet je negen van de tien keer achteraf maar bar weinig ervan te herinneren.
Wordt een tekst wat lastiger? Dan is het juist goed om even op de rem te trappen. Net als met autorijden. In een lastigere situatie is het goed om even voorzichtiger te rijden en extra op te letten.

De kunst is om soms een zin over te slaan (omdat het niet interessant is) en soms juist met extra aandacht de woorden te lezen. Bij snellezen is het de kunst om alle technieken te combineren.

6. Maak het leuk
Als je bij voorbaat al denkt ‘Oh, zo geen zin in om deze saaie artikelen te lezen’,  schiet het natuurlijk niet op. Dan wil het ook niet.
Zeg juist iets positiefs, bijvoorbeeld ‘wat kan ik hiervan leren wat ik nog niet weet?’ Hoe leuker je het voor jezelf maakt, hoe makkelijker het is.

7. Oefening baart kunst
Ja, het is cliché maar zo waar. Hoe meer je oefent, hoe beter het uiteindelijk gaat. Neem kleine stapjes en ontdek welke tip voor jou het beste werkt.

Nieuwsgierig hoe snel je nu leest? Doe de leestest!

Wat helemaal leuk is: meet je snelleesheid na een weekje weer op. Hoeveel sneller kun je al lezen?

Wil je meer weten over onze cursussen snellezen? Bekijk de informatie!

Onze cursussen snellezen

  • Cursus snellezen

    Open training

    9.3
    1 dag max. 10 4 aankomende data

    De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

  • Cursus snellezen

    Incompany

    9.3
    1 dag max. 10 certificaat

    Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

  • Cursus snellezen

    Voor de ondernemingsraad

    9.3
    1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

    Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

  • Cursus snellezen

    Voor raadsleden

    9.3
    3 uur max. 25 certificaat

    In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

  • Cursus snellezen

    Workshop

    9.3
    2 tot 4 uur max. 20 certificaat

    Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

  • Cursus snellezen

    Privétraining bij dyslexie

    9.3
    3 x 1 uur 1 op 1 certificaat

    Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.