Vind je het steeds lastiger om informatie in je hoofd op te slaan?

Dan ben je echt niet de enige. Met het ouder worden, kan er wat stof in de bovenkamer terechtkomen. En dat is vervelend, want hoe we in het dagelijks leven functioneren, hangt deels af wat we kunnen leren en onthouden. Daarom geven we je hier 10 tips om deze dikke laag stof weg te blazen.

1 Work out

Als je naar de sportschool gaat, dan groeien je spieren. En dat spiervolume neemt weer af wanneer je met dat sport stopt, of nauwelijks beweegt. Zo werkt het ook met ons brein. Dat wil uitgedaagd worden. De hersenen prikkelen, houdt ze scherp en jong – tot op hoge leeftijd. Dus koop puzzelboekjes, speel Memory of Mahjong. Installeer een breintrainings-app op je smartphone.

2 Slaap lekker uit

Heb je het idee dat je ligt te niksen in je slaap, of voel je je lui als je langer uitslaapt? Niets is minder waar. Die hersenen van jou draaien op volle toeren. Ze zijn tijdens jouw slaap druk bezig de informatie te beoordelen en vanuit het kortetermijngeheugen over te plaatsen naar het langetermijngeheugen. Dus alsjeblieft, hier heb je een goed excuus om lekker uit te slapen!

3 Blijf in beweging

Jouw brein weegt slechts 1,3 kilo, maar verbruikt wel ruim 30% van de energie in jouw lichaam! Belangrijk is dat die hersenen goed doorbloed raken, zodat ze voldoende energie hebben voor hun taak. Dat bloed zit namelijk vol zuurstof en bouwstenen. Te weinig beweging belemmert de toevoer van bloed naar je hersenen, zodat je minder goed functioneert en vergeetachtiger wordt. Dus, hup, van die bank af en lekker gaan bewegen.

4 Ontbijt goed

Natuurlijk word je niet slimmer van een paar boterhammen en glas melk. Maar een goed ontbijt is wel degelijk belangrijk voor een goed geheugen. Je kunt informatie dan beter onthouden. Wel zo handig als je die dag een groep mensen moet toespreken.

5 Eet de goede vetten

Van de droge massa van het brein bestaat 60% uit vet. Om je hersencellen zo goed mogelijk met elkaar te laten communiceren, is het belangrijk de goede vetten tot je te nemen. Denk aan verzadigd dierlijk vet en meervoudig onverzadigd vet uit vis (haring, makreel, zalm), de omega-3 vetten.
Naast goede vetten zijn antioxidanten ook erg goed. Die vind je in chocolade, groene thee en kleurrijke fruitsoorten en groente. Uiteraard is voldoende water drinken de basis, liefst met een beetje Keltisch zeezout. Dit zorgt voor een optimale elektrolytenbalans, zodat je hersenen alert kunnen blijven.

6 Pas op met bakken

Alle cellen in je lichaam bestaan uit een dubbele laag vetten en cholesterol. Zelfs de cellen in je cellen, de organellen genoemd, bestaan ook weer uit vet. Gebruik dan ook liever niet te veel omega-6, zoals zonnebloemolie, want dat krijgen we over het algemeen al genoeg binnen. Bak nooit in omega-3 of 6, want die oliën kunnen heel slecht tegen verhitting en gaan dan oxideren. Het brein functioneert dan niet optimaal.

7 Herhaal om te ontdekken 

Een fotografisch geheugen is slechts weinig mensen gegund. De hersenen van gewone stervelingen, zoals jij en ik, hebben handigheidjes nodig om dingen beter te onthouden. Om echt iets te leren, is het bijvoorbeeld handig om kleine stukjes vaker te herhalen dan in een keer veel informatie tot je te nemen. Elke muzikant zal dat bevestigen. Nog een voordeel: dankzij herhaling ontdek je altijd iets wat je daarvoor gemist hebt. Zo kon ik zelfs na de vijfde keer de film Forrest Gump kijken nog steeds nieuwe lagen ontdekken.

8 Associeer erop los

Nieuwe informatie een plek geven, is voor het brein ontzettend lastig. Veel makkelijker is het om die verse info te koppelen wat al in je hoofd is genesteld. Zie het zo: een afrit is zo aangelegd, maar een nieuwe snelweg kan veel tijd in beslag nemen. Zoek bij het opnemen van nieuwe stof dus naar herkenbare aanknopingspunten.

9 Houd stress op afstand

Sommige mensen weten onder stress hun eigen naam niet eens meer. Dit heeft niets met intelligentie te maken, maar alles met stress. Met de overlevingsstand waar hun lichaam inschiet. Alle energie gaat dan naar de spieren en lagere hersenen, en niet naar de hogere hersendelen, waar je geheugen zit. Hoe moeilijk het ook is, maak jezelf weerbaar tegen stress door alle bronnen van stress uit je leven te verwijderen. Kijken of je bijnieren in balans zijn kan ook geen kwaad.
Vergeet trouwens niet dat stress niet alleen voortkomt uit je gedachten en interpretaties van de werkelijkheid, maar dat ook voeding van invloed is! Zoals koffie, alcohol, suiker en toxines.

10 Denk in beelden

Ons brein vindt het moeilijk om ruwe informatie (in de vorm van droge letters en woorden) te onthouden. Maar probeer je eens voor te stellen dat je de producten op een boodschappenlijstje in de kast opbergt. Wedden dat je dan meer onthoudt? Door je een voorstelling te maken van wat er op papier (of op een scherm) staat, spreek je een groter deel van je hersenen aan, zodat je makkelijker meer kunt onthouden.

Dat waren ze, de 10 tips. Doe er je voordeel mee. Blaas weg dat stof!

Onze cursussen snellezen

  • Cursus snellezen

    Open training

    9.3
    1 dag max. 10 4 aankomende data

    De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

  • Cursus snellezen

    Incompany

    9.3
    1 dag max. 10 certificaat

    Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

  • Cursus snellezen

    Voor de ondernemingsraad

    9.3
    1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

    Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

  • Cursus snellezen

    Voor raadsleden

    9.3
    3 uur max. 25 certificaat

    In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

  • Cursus snellezen

    Workshop

    9.3
    2 tot 4 uur max. 20 certificaat

    Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

  • Cursus snellezen

    Privétraining bij dyslexie

    9.3
    3 x 1 uur 1 op 1 certificaat

    Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.