Mindmappen? Is dat iets met je gedachtenmapjes maken in je hoofd? Of Tony Buzan? Bijna. Mindmappen is een laagdrempelige manier om je ideeën snel, concreet, gestructureerd en duidelijk op papier te krijgen. Handig tijdens vergaderingen, bij het maken van rapporten, uitwerken van huiswerk en meer.

Het werkt hetzelfde als hoe je hersenen werken, namelijk met associatie. En mindmappen werkt ook met associaties. Denk bijvoorbeeld aan een theelepel. Wat komt direct in je op?  Pauze, theekop, heet water…….
Het helpt je snel om ideeën concreet op papier te krijgen. Daarbij mag je teksten gebruiken, maar ook symbolen en tekenen. Want een groot deel van je hersenen denkt in beeld. Denk maar eens aan een roze olifant. Wat zie je voor je? Letters of toch echt de olifant?

Mindmappen in zes stappen

  1. Begin zoals in onderstaand voorbeeld met het onderwerp in het midden.
  2. Laat je gedachten gaan en zet alles waar je aan denkt willekeurig om het onderwerp heen. Je hoeft niet te denken aan volgorde of groepjes maken. Het gaat er vooral om dat je vrij denkt en alles opschrijft wat in je opkomt.
  3. Alles opgeschreven? Zet ‘vergelijkbare’ items in groepjes bij elkaar.  Voorbeeld voor theekop maak je een groep servies aan.
  4. Heb je eenmaal structuur, dan maak je de groepjes compleet. Dit zorgt voor een enorme focus en maakt je ideeën volledig. Als voorbeeld richten we ons op de groep servies. Is deze groep compleet met enkel de theekop of is er nog meer servies mogelijk? Direct komt de schotel, theepot, theelepel ook naar boven….
  5. Sorteer de complete groepen in een logische volgorde en zet de eerst tak op ‘13:00 uur’ en werk vervolgens met de klok mee.
  6. Versterk de mindmap door zoveel mogelijk in steekwoorden te schrijven, plaatjes, kleuren en rijtjes te maken. Dit neemt je brein veel makkelijker op en stimuleert het gebruik van je beide hersenhelften. Hoe meer je beide hersenhelften combineert hoe slimmer en creatiever je bent.
Succes en plezier!