Hoe heet dat ene liedje ook alweer? Je weet wel, van die zangeres met dat zwarte haar. Hoe heet ze ook alweer? Diepe zucht. Het ligt op het puntje van je tong. Toch weet je het even niet meer. En dat kan behoorlijk irritant zijn. Gelukkig, er zijn een paar trucjes die je op dat moment kunnen helpen.

Truc 1: Zoek een categorie

Je hersenen delen informatie vaak op in categorieën. Hokjes, zeg maar. Als je even niet meer op de naam van een liedje en/of zangers komt, helpt het als je bijvoorbeeld zoveel mogelijke andere liedjes op noemt.

Truc 2: Leg verbanden

Stel, je weet de naam van een collega niet meer. In welke context denk je aan diegene? Welke verbanden kun je leggen? Denk dan aan de mensen met wie hij of zij veel samenwerkt. Als je dat wel weet, kan het zijn dat de naam van je collega ‘spontaan’ weer opkomt. Heb je iemand ontmoet op een feestje of bijeenkomst? Schrijf dan zoveel mogelijk dingen op waar je diegene hebt leren kennen. Waar was het feestje, wie waren er, waar hebben jullie zoal over gepraat?

Truc 3: Ontspan

Nu kun je natuurlijk heel krampachtig gaan nadenken hoe dat ene ook alweer heet. Dat helpt alleen vaak niet. Dit kan je geheugen namelijk blokkeren. Dus haal diep adem en ontspan. Wat extra helpt, is om iets heel anders te gaan doen.  Je zult zien dat je geheugen na een tijdje weer ‘werkt’.

Truc 4: Gebruik je ogen

Eerst een testje: stel je zelf een vraag waar je even over moet nadenken. Bijvoorbeeld, wat heb ik eergisteravond gegeten? Kijk je, terwijl je nadenkt, met je ogen omhoog of opzij? Bij naar boven haal je informatie op uit je visuele geheugen (wat je gezien hebt). Naar opzij, haal je informatie op uit je auditieve geheugen (wat je gehoord hebt). Hier maak je heel handig gebruik van. Weet je iets dat je hebt opgeschreven of gelezen hebt niet meer? Kijk omhoog. Gaat het juist om iets wat je gehoord hebt, kijk dan opzij.

Truc 5: van A tot Z

Helpen voorgaande trucs niet? Zeg dan als laatste redmiddel het alfabet op. Wellicht gaat er een lichtje branden bij de letter H of M. Uit onderzoek toont aan dat dit in 1 op de 4 gevallen helpt. Wie niet waagt, wie niet wint…

Onze cursussen snellezen

  • Cursus snellezen

    Open training

    9.3
    1 dag max. 10 2 aankomende data

    De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

  • Cursus snellezen

    Incompany

    9.3
    1 dag max. 10 certificaat

    Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

  • Cursus snellezen

    Voor de ondernemingsraad

    9.3
    1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

    Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

  • Cursus snellezen

    Voor raadsleden

    9.3
    3 uur max. 25 certificaat

    In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

  • Cursus snellezen

    Workshop

    9.3
    2 tot 4 uur max. 20 certificaat

    Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

  • Cursus snellezen

    Open training bij dyslexie

    9.3
    1 dag max. 10 2 aankomende data

    Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.