Wil je een strakker lijf? Beter leren plannen?

Wat wil je veranderen in je leven? Wil je een strakker lijf? Beter leren plannen? Meer verdieping in je relatie? Of wil je op carrièregebied iets specifieks bereiken?
In feite maakt het niet uit wat je wilt bereiken. Het gaat erom dat je je doel duidelijk voor ogen hebt. Dat lijkt geen ‘rocket science’. Echter, de meeste mensen willen van alles maar stellen zichzelf daarbij geen duidelijk doel. En het stellen van een doel gaat in dit geval verder dan zeggen wat je wilt of een visie hebben.

Waarom we een doel voor ogen moeten hebben

In 1953 stelden onderzoekers van de Yale universiteit de volgende vraag aan een groep eindejaarsstudenten: ‘Welk doelstellingen heb je en heb je duidelijk beschreven hoe je ze wilt bereiken? Ter informatie, slechts 3 procent van de studenten antwoordden ‘ja’.

Twintig jaar later, in 1973, vroeg men aan diezelfde studenten hoe hun leven er uit zag. Het bleek dat de bovengenoemde 3 procent gelukkiger was en beter in hun vel zat. Nu hebben we het maar over 3 procent, maar deze studenten hadden het in financiële termen wel beter voor elkaar dan hun oud-collega’s.

Dat is precies de kracht van doelen. Met een doel hebben we meer grip op onze eigen toekomst en ons leven. Ze geven ons hoop en richting.

 

Waar word je blij van?

Nu heeft iedereen wel een aantal doelen, variërend van de dag door zien te komen tot minister-president worden. Probleem is dat we van de meeste doelen ‘s ochtends niet vrolijk uit ons bed springen. Daarom hebben we zinvolle doelen nodig. Doelen die emotie oproepen, je een bepaald gevoel geven en het vuurtje in je aanwakkeren. De vraag is dan: ‘Waar word jij blij van, waar ga je echt voor?’

 

In vier stappen naar jouw ideale doel:

 

Stap 1. Schrijf het op

Schrijf je doelstellingen op. Letterlijk, op papier niet op je pc. Als je daadwerkelijk iets opschrijft, gaat het namelijk leven en krijgt het vorm. Tevens word je je bewuster van wat je nu hebt en waar je nu staat niet is wat je voor ogen hebt. Die vorm van ontevredenheid is wat we nodig hebben. Dat motiveert je om het anders te doen. Immers, als je lekker in je vel zit heb je geen reden om iets te veranderen. Maak daarom gebruik van dat ‘onbevredigende gevoel’ en houd dat voor ogen.

 

Stap 2. Maak duidelijk het WAAROM

Schrijf tot in detail op hoe je je doel wilt bereiken. Wat betekent dit voor jou? Welk gevoel roept het op? Hoe verandert het je leven? Als je dit beschrijft, krijg je een helder beeld van waarom je datgene wilt bereiken. En dat is veel belangrijker dan de uitkomst. Het gaat er bijvoorbeeld niet om dat er straks ‘directeur’ op je visitekaartje staat, maar veel meer om de persoon die je bent geworden en wat je hebt bereikt. Bovendien helpt een sterk ‘waarom-beeld’ je om door te gaan, vooral op de momenten dat je het misschien even niet meer ziet zitten.

 

Stap 3. Ga voor de volle 100 procent

Prima als je geen idee hebt hoe je je doel wilt bereiken. Prima om doelen te stellen waarvan je weet dat ze niet realistisch zijn. Waar het om draait, is dat je er 100 procent achter staat en er voor gaat. Als je er helemaal zeker van bent, gaat het je hoe dan ook lukken. Is het niet linksom dan is het wel rechtsom. En ook al zal je voor uitdagingen komen te staan, met de volle overtuiging kun jij ze aan!

Weet je waarom de meeste mensen opgeven? Ze focussen teveel op het resultaat en zeggen al snel ‘dat kan ik niet’ of ‘ik weet niet hoe’. Maar wat als je je niet druk hoeft te maken hoe je iets bereikt, maar zeker weet dat je het hoe dan ook zal bereiken? Stel je eens voor, dat verandert toch alles?

 

Stap 4. Oefen en herhaal

Oefening baart kunst zeggen we wel. En niet voor niets. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Dat is de kracht van herhaling. Doelen stellen en vervolgens er niet meer naar om kijken? Dat werkt niet. Mensen die ‘even snel denken het wel te kunnen bereiken’, slagen niet. Je doel halen vraagt focus en oefening.

 

Een paar voorbeelden:
 • Wil je beter leren plannen? Begin dan met kleine stapjes en oefen net zolang tot dat goed gaat voordat je de volgende stap neemt.
 • Meer diepte in je relatie? Investeer in een dagelijkse knuffel.
Iets bereiken betekent dat het onderdeel moet worden van je dagelijkse leven. Dus moet je er iedere dag aan werken. Onthoud dit: hard werken aan je doel loont en zal je leven veranderen!

Onze cursussen snellezen

 • Cursus snellezen

  Open training

  9.3
  1 dag max. 10 4 aankomende data

  De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

 • Cursus snellezen

  Incompany

  9.3
  1 dag max. 10 certificaat

  Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

 • Cursus snellezen

  Voor de ondernemingsraad

  9.3
  1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

  Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

 • Cursus snellezen

  Voor raadsleden

  9.3
  3 uur max. 25 certificaat

  In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

 • Cursus snellezen

  Workshop

  9.3
  2 tot 4 uur max. 20 certificaat

  Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

 • Cursus snellezen

  Privétraining bij dyslexie

  9.3
  3 x 1 uur 1 op 1 certificaat

  Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.