Een prikkelende titel heeft deze internationale bestseller…

Je herkent het vast wel. Dat je sommige collega’s, familieleden of zelfs je partner soms echt niet begrijpt, hoe je ook je best doet. Het is makkelijk om te denken dat het aan hen ligt, maar Thomas Erikson legt in zijn boek uit dat dit vooral komt doordat er verschillende gedragsstijlen zijn. Er zijn 4 kleuren met bijbehorende eigenschappen, kenmerken, valkuilen en sterke punten. Dus vooral geen goed of fout!

Verschillen in gedragsstijlen

Door inzicht te krijgen in je eigen gedragsstijl en die van je gesprekspartner wordt het makkelijker om elkaar te begrijpen en je boodschap af te stemmen. Ik geef je in grote lijnen de kenmerken van de 4 verschillende gedragsstijlen. Vooral ook leuk om te lezen hoe de 4 verschillende types bijvoorbeeld het in elkaar zetten van een Ikea-kast aanpakken 😊.

 

Afbeelding van 4 gedragsstijlen door Thomas Erikson

 

Rood

Rode mensen zijn erg competitief. Bij een spelletje moeten ze winnen, bij verlies worden ze kwaad en ze laten het weten als ze gewonnen hebben. Het zijn snelle denkers die snel resultaat willen. Het zijn harde werkers en veeleisend voor personeel. Ze verwachten van anderen dezelfde inzet. Rode mensen zijn zelfverzekerd, emotie telt niet.

Het zijn handige leiders in tijden van crisis.

Als er thuis een Ikea-kast wordt bezorgd, pakken ze direct een schaar en gaan ze van start.

Geel

Gele mensen zijn vaak populair. Relaties vinden zij heel belangrijk en ze zijn altijd in voor feestjes. Ze staan positief in het leven. Regent het? Dat is goed voor de tuin :-).

Ze praten veel voordat ze beginnen. Iets afmaken vinden ze vaak moeilijk. Omdat ze zo optimistisch zijn, beginnen ze altijd te laat, want ze hebben nog tijd genoeg…

Ideale functies zijn netwerkers, creatieve beroepen en ze doen het goed bij startups.

Als er een Ikea-kast wordt bezorgd, belt hij een vriend om te vertellen hoe het gaat worden.

Blauw

Blauwe mensen zijn heel precies, georganiseerd en maken weinig fouten. Ze lezen alles voor de zekerheid en houden van rustige werkomgevingen.

Ideale functies zijn planners, ontwerpers en specialisten. Wil je ze overtuigen, vertel ze dan zo veel mogelijk details.

Wordt er een Ikea-kast bezorgd, dan gaan ze eerst alles lezen.

Groen

Groene mensen zijn makkelijk in de omgang. Het is veruit de grootste groep. Ze zijn kalm, kunnen goed luisteren en vinden verandering lastig. Ze zijn risico- en conflict vermijdend en houden van routine en structuur. Het zijn ideale werknemers en ze hebben hun taken altijd af.

Als er een Ikea-kast wordt bezorgd, dan wordt die in de hoek gezet om even rustig in het weekend te doen als er voldoende tijd is!

Anderen beter begrijpen

Je hebt natuurlijk nooit maar 1 gedragsstijl, maar vaak is wel 1 kleur dominant. Door inzicht te hebben in je eigen gedrag en dat van de ander, wordt het makkelijker om elkaar te begrijpen en beter te communiceren en samen te werken.

Kortom, een echte aanrader dit boek voor iedereen die wil investeren in zijn relaties en beter wil communiceren en samenwerken met anderen.

Door het toepassen van snelleestechnieken lees ik elke week een vakboek. Wil je ook meer lezen, details onthouden en nieuwe kennis opdoen, maar komt het er niet van? Kijk eens bij onze cursus snellezen, dit zal je veel gaan brengen!

#ThomasErikson #Omringddooridioten #betercommuniceren #communicatievaardigheden

Onze cursussen snellezen

 • Cursus snellezen

  Open training

  9.3
  1 dag max. 10 6 aankomende data

  De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

 • Cursus snellezen

  Incompany

  9.3
  1 dag max. 10 certificaat

  Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

 • Cursus snellezen

  Voor de ondernemingsraad

  9.3
  1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

  Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

 • Cursus snellezen

  Voor raadsleden

  9.3
  3 uur max. 25 certificaat

  In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

 • Cursus snellezen

  Workshop

  9.3
  2 tot 4 uur max. 20 certificaat

  Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

 • Cursus snellezen

  Privétraining bij dyslexie

  9.3
  3 x 1 uur 1 op 1 certificaat

  Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.